Codzienność bez glutenu – czy gluten jest naprawdę niekorzystny?

Niekiedy skorzystanie z rad dietetyka to bardzo dobre rozstrzygnięcie. Z jakiego powodu? Bo na świecie pojawia się dużo mitów, jakie dotyczą pożywienia. Chociażby mit odnośnie do glutenu. Sporo osób uważa, że gluten jest szkodliwy. Owszem, jest – problem polega na tym, że tylko dla niektórych ludzi. Artykuły mleczne również są wrogie dla alergików. Skutkiem tego przed zmianami żywieniowymi trzeba zwrócić się po poradę do dietetyka, który zaleca różne testy oraz sprawdza, czy nie jesteśmy alergikami. Ludziom trudno jest wybrać się do profesjonalisty w dziedzinie odchudzania, albowiem nie pragną się przyznać że posiadają jakikolwiek kłopot. Sami selekcjonujemy dietę odchudzającą licząc na to, że nam się uda i, że prędko uzyskamy ładną oraz szczupłą posturę. Tymczasem prawda bywa zupełnie inna i cyklicznie nie udaje nam się. Dieta odchudzająca nie funkcjonuje lub po prostu nie posiadamy siły na to, aby stosować ją tak długo jak jest napisane w jej założeniach. Największym błędem jest stosowanie kilku typów diet, jedna po drugiej oraz przerywanie ich po niedługim czasie i wracanie do starych przyzwyczajeń żywieniowych. Z jakiego powodu? Bo organizm rozpoczyna przyzwyczajać się do tego, że słuszna ilość jedzenia zostaje mu zabrana, nie dostarcza mu się kalorii w takiej ilości jakby pożądał i rozpoczyna się chronić kiedy wyłącznie jest ich mniej. jedzenie bez glutenu Ta ochrona skutkuje znacznym zwolnieniem metabolizmu, przez co to co spożyjemy będzie się odkładało w organizmie, szczególnie, jeśli gwałtownie zjemy zanadto dużo. To podstawowy błąd odchudzających się, lepiej więc rozpocząć jedną długotrwałą dietę jednak nie przekształcać jej.
Zobacz filmik